Start Din åsikt

Bra att veta
Bra att veta Sparrisodling Nyheter Försäjlning

 

 

 

 

 

 

Om oss Historia Recept frågor och svar

 

 

From. första maj- veckan  kommer  en av vårens finaste primörer upp, nämligen sparrisen. Efterlängtad av många! Sparris är en riktig hälsoväxt. Den innehåller bara 17 kalorier per 100 gram, men rikligt med vitamin C och B. Dessutom finns det protein, kolhydrater och andra värdefulla ämnen som kalium, kalcium, fosfor, järn och folsyra.

Frånvaron av fett gör sparris särskild populär i det fettsnåla köket. Asparaginsyra är ännu ett ämne som finns i sparris, det verkar urindrivande och sätter fart på ämnesomsättningen.  

Grön eller Vit sparris ?

Färgen visar hur sparrisen har odlats. Vit sparris växer under jorden, i små jordvallar som man kupar upp i april.  Grön sparris däremot växer ovanpå jorden och får genom kontakt med solen sin gröna färg och en kraftigare smak. Den vita innehåller mer fiber och har en mildare smak 

Sparriskulturen är stor i Europa, man längtar efter den korta säsongen för att kunna njuta av vårens läckerhet. Att äta sparris är för många ett måste. I Tyskland köar man till butikerna och sparrisgårdarna för att handla den färska delikatessen som bara finns 6-7 veckor om året. Det anordnas sparrisfestivaler och man utser "Sparris - drottningen"

Carl Zuckmayer , tysk författare, beskrev sina smakupplevelser så här:

" När du äter potatis och sparris då smakar du åkerns sand och rötternas själ, himmelens hetta och kyligt regn, kallt vatten och varm gödsel".

Vi hoppas på att kunna bidra till att fler kommer att uppskatta sparris som svensk färsk delikatess. Den är fortfarande ovanlig och ger oss lite lyx både till vardag och fest.

 

 

 

Start ] Om oss ] Historia ] Recept ] frågor och svar ]

Skicka e-post till bernhard.reckermann@swipnet.se med frågor eller kommentarer om den här webbplatsen.
Copyright © 2005 VätternSparris
Senast ändrad: 12 November 2005